Totaalrenovatie van keuken; installatie, afstellen en afwerken
- John Mastenbroek
- 12 mrt
- 4 minuten om te lezen
De keuken is een belangrijke ruimte in elk huishouden. Je maakt er elke dag wel een aantal keer gebruik van. Door de jaren heen raken keukens verouderd. Niet alleen qua uitstraling, maar ook op het gebied van materialen en functies. De kans is groot dat het na 15 tot 25 jaar tijd is voor vernieuwing. Je kunt dan kiezen voor een kleine, grote of totale renovatie. In deze blog ontdek je waarom het slim is om voor een totaalrenovatie te kiezen en wat de stappen zijn om dit te doen.

Waarom kiezen voor een totaalrenovatie?
Weet je niet of een totaalrenovatie de beste keuze is? Dit zijn 3 veelvoorkomende redenen waarom mensen ervoor kiezen:
āĀ Ā Ā Ā Ā Ā Ā Langdurig plezier:Ā Met een totaalrenovatie laat je niets aan het toeval over. Je keuken wordt volledig vernieuwd, waardoor je zeker weet dat die weer 20+ jaar meegaat. Het is dus een investering waar je langdurig plezier van hebt en uiteindelijk geld mee bespaart. Bovendien gaat de waarde van je woning omhoog.
āĀ Ā Ā Ā Ā Ā Ā Nieuwe technologieĆ«n:Ā Door de jaren heen zijn er tal van nieuwe keukentechnologieĆ«n op de markt gebracht. Denk bijvoorbeeld aan slimme ovens, inductiekookplaten en ingebouwde afzuiging. Een totaalrenovatie biedt de mogelijkheid om dit soort systemen aan je keuken toe te voegen.
āĀ Ā Ā Ā Ā Ā Ā Veiligheid:Ā Het gebruik van een verouderde keuken is niet zonder risico. De kans op problemen zoals lekkage, stroomuitval of brand is groter dan bij een vernieuwde keuken. Dit is voor veel mensen genoeg reden om voor een totaalrenovatie te gaan.
Voorbereiding van een keukenrenovatie
Een totaalrenovatie van je keuken doe je niet zomaar. Het vergt een gestructureerde en professionele werkwijze. Dat begint allemaal met de voorbereiding. Hierbij zijn 3 zaken van belang.
Doel stellen
De weg naar een gerenoveerde keuken begint met het stellen van een doel. Op basis van je persoonlijke wensen bepaal je hoe je toekomstige keuken eruitziet. Het gaat hierbij niet alleen om het type keuken, maar ook de apparaten, materialen en het ontwerp.
Plan maken
Aan de hand van de gewenste situatie maak je een plan. Hierbij werk je tot in detail uit welke werkzaamheden nodig zijn. Ben je zelf handig? Dan kun je dit zelf uitvoeren. Zo niet, dan is het verstandig om vakexperts in te schakelen. Vergeet niet om dit door te werken in je budget. Maak ook een dagplanning om het overzicht te behouden.
Installatie voorbereiding
Ter voorbereiding op de installatie is het slim om een aantal metingen en controles te doen. Meet in ieder geval de lengte, breedte en hoogte van de ruimte. Controleer ook waar de gasleidingen, waterleidingen en elektriciteitspunten zitten. Je vernieuwde keuken moet hier goed op aansluiten.
Installatiewerk bij een totaalrenovatie
Na een goede voorbereiding is het installatiewerk een stuk makkelijker. Je weet precies wat er moet gebeuren, dus het is een kwestie van uitvoeren. Als je ervaren bent, gaat dit je waarschijnlijk makkelijk af. Heb je twee linkerhanden? Dan is het beter om professionals in te schakelen. Zij werken dagelijks aan dit soort projecten, waardoor ze sneller en beter maar ook veiliger werken. Onjuist aangelegde leidingen/eletriciteit kunnen kortsluiting geven of lekkage. Het is dus een investering die je geld en moeite bespaart.
Wat is belangrijk bij de installatie?
Bij de installatie is het belangrijk om eerst ruimte te creƫren. In veel gevallen moet de bestaande keuken (deels) worden verwijderd. Vervolgens is het zaak om nauwkeurig en gecontroleerd te werken. Zo voorkom je dat je onnodige fouten maakt. Hierbij is het ook van belang om je werk regelmatig te controleren. Hoe eerder je een fout ontdekt, des te kleiner de gevolgen zijn. Werk je met iemand samen? Check dan ook elkaars werk en blijf goed communiceren. Installatie hoort bij het voorbereidende werk. Net als bijvoorbeeld egaliseren van wanden en/of vloeren, zodat keuken naadloos en recht/waterpas kan worden geplaatst. Vaak wordt bijvoorbeeld ook gekozen voor vloerverwarming in de vloer voor extra comfort tijdens koken

Nieuwe keuken afstellen en afwerken
De volgende stap is het afstellen en afwerken van de nieuwe keuken. Met het afstellen zorg je ervoor dat alles goed functioneert. Denk bijvoorbeeld aan het koppelen van de gasleiding met het gasfornuis en het verbinden van de waterleiding met de vaatwasser. Doe dit nauwkeurig, zodat je zeker weet dat alles goed en veilig werkt. Daarna werk je de nieuwe keuken netjes af, zodat het er ook strak uitziet. Lijn de lades uit, kit de naden en draai de laatste schroeven vast.
Denk aan de controles
Na afloop controleer je goed of de totaalrenovatie compleet is. Controleer alle onderdelen zorgvuldig en werk bij waar dat nodig is. Laat ook iemand anders naar je nieuwe keuken kijken. Hij of zij kan met een frisse blik beoordelen of alles werkt en er mooi uitziet. Ben je helemaal tevreden? Dan is het tijd om je eerste maaltijd te bereiden. Geniet van een moderne kookervaring!
Hulp nodig bij een keukenrenovatie?
Mastenbroek Bouw heeft jarenlange ervaring in het renoveren van keukens. Ons team van vakexperts helpt je dan ook graag om jouw droomkeuken te realiseren. We hanteren een persoonlijke aanpak en luisteren goed naar jouw wensen. Dit combineren we met professioneel vakmanschap. Het resultaat is een droomkeuken waar je 20+ jaar van geniet. Neem gerust contact op om te bespreken wat we voor je kunnen doen.
Comments