Het verbouwen van een jaren 30 huis is een stuk complexer dan we van moderne huizen gewend zijn. Daarom is een zorgvuldige, professionele aanpak vereist. Er komt veel bij kijken. Niet alleen tijdens de verbouwing zelf, maar ook op het gebied van voorbereiding, controles en planning. Overweeg je om een jaren 30 huis te verbouwen? Of ben je al bezig met de voorbereidingen? In deze blog leer je wat er allemaal bij komt kijken.
5 kenmerken van een jaren 30 huis
Een jaren 30 huis heeft talloze kenmerken die we bij moderne huizen niet meer vaak zien. We zetten er vijf voor je op een rij.
Hoge plafonds
Om te beginnen staan jaren 30 huizen bekend om de hoge plafonds van 2,70 tot 3,0 meter. Hier werd vroeger voor gekozen vanwege de mogelijkheid om grote ramen te plaatsen. Hierdoor kwam er veel natuurlijk licht binnen. Mede door de ontwikkeling van kunstmatig licht is dit tegenwoordig minder noodzakelijk. Daarnaast dragen hoge plafonds bij aan een hoog energieverbruik. Dit is nadelig voor je portemonnee en het milieu, waardoor lagere plafonds de laatste decennia gebruikelijker zijn.
Slechte isolatie
De isolatie van jaren 30 huizen is absoluut niet best. Dit is tegenwoordig een groot nadeel. Het grootste energieverlies zit hem meestal in de ongeïsoleerde muren, enkel glas en het ontbreken van dakisolatie. Houd er rekening mee dat dit per specifieke jaren 30 woning verschilt.
Ventilatieproblemen
Wat we vaak zien, is dat jaren 30 huizen ventilatieproblemen hebben. Dit is te verklaren door het ontbreken van ventilatiesystemen, waaronder simpele roosters. Ventilatie vond vroeger vooral plaats via tocht. Dat is tegenwoordig een absolute no-go. Tocht is niet alleen slecht voor het milieu, maar draagt ook bij aan een hogere energierekening.
Schoorsteen
Een ander kenmerkend element van jaren 30 huizen is de schoorsteen. In die tijd was de schoorsteen belangrijk voor de afvoer van rook. Tegenwoordig maken we nog maar zelden gebruik van open haarden, waardoor de schoorsteen overbodig is geworden. Sterker nog, het heeft een zeer negatieve impact op de isolatie.
Erkers
Ook erkers zijn kenmerkend voor huizen uit de jaren 30. Ze zorgen voor veel lichtinval, uitzicht en extra ruimte. Erkers zijn niet meer zo gebruikelijk als vroeger, maar nog steeds populair bij veel mensen.
Waarop letten bij een verbouwing?
Het verbouwen van een jaren 30 huis gaat niet zonder slag of stoot. Dit zijn drie dingen om op te letten:
Constructie: controleer de constructie zorgvuldig voordat je aan de verbouwing begint. Het is ongeveer 100 jaar oud, dus er is een realistisch risico op slijtage.
Vergunningen: doe grondig onderzoek naar de vergunningen die je nodig hebt. Dit is even wat werk, maar zo voorkom je dat je later in de problemen komt. Je kunt hiervoor ook professionele hulp inschakelen.
Historische waarde: een huis uit de jaren 30 kan veel historische waarde hebben. Denk dus goed na voordat je begint met slopen.
Hoeveel gaat het kosten?
Elk jaren 30 huis is anders, dus er is geen vaste prijs. Vanzelfsprekend speelt de grootte van de verbouwing ook mee. Een kleine verbouwing is al mogelijk voor een paar duizend euro. Voor een complete woningrenovatie heb je een groter budget nodig. Ben je benieuwd naar de kosten in jouw situatie? Neem dan contact met ons op.
4 tips voor een succesvolle verbouwing
De verbouwing van een jaren 30 huis is een groot project. Je investeert tijd, geld en energie. Juist daarom is het cruciaal dat het een succes wordt. Als alles in één keer goed gaat, ben je uiteindelijk het goedkoopst uit. De volgende vier tips helpen om je verbouwing tot een succes te maken.
1. Veiligheid op één
Wat je verbouwplan ook is, veiligheid moet altijd op één staan. In de praktijk betekent dit:
Het uitvoeren van grondige controles
Het dragen van veiligheidskleding
Het maken van een realistisch plan
2. Realistische planning
Een realistische planning geeft je rust en houvast tijdens de verbouwing. Zolang je op schema ligt, weet je dat je de goede kant op gaat. Loop je achter? Dan weet je dat je het tempo moet opvoeren of extra mankracht nodig hebt.
3. Vraag om hulp
Ten derde is het slim om hulp van experts te vragen. Vraag bijvoorbeeld om advies bij het maken van de planning of de inkoop van veiligheidsuitrusting. Heb je meer hulp nodig? Bij Mastenbroek nemen we ook graag het hele verbouwproces voor je uit handen. Onze ervaren vakmensen weten precies waar ze bij de verbouwing van een jaren 30 huis op moeten letten.
4. Houd rekening met extra kosten
Verder is het belangrijk om rekening te houden met extra kosten. We weten uit ervaring dat er vaak onvoorziene situaties plaatsvinden tijdens een verbouwing. Door van tevoren geld opzij te zetten, voorkom je dat je tijdens het proces in de problemen komt. Bovendien geeft het ook een stukje mentale rust.
Hulp van Mastenbroek
Heb je hulp nodig bij het verbouwen van een jaren 30 huis? Mastenbroek Bouw helpt je graag. We kunnen advies geven, een planning maken of het complete proces van je overnemen. We zijn professioneel, oplossingsgericht en van alle markten thuis. Klaar om je verbouwing een succes te maken? Neem dan contact met ons op.
Comments