De renovatie van een oud huis vergt een zorgvuldig proces. Oude huizen zijn namelijk kwetsbaarder dan moderne huizen. Dat komt enerzijds door de bouwtechnieken die men vroeger gebruikte en anderzijds door het slijten van materialen. In dit artikel nemen we je mee in de belangrijkste stappen van het renovatieproces. Je leert hoe je uitdagingen oplost en je project financiert.
Waarom een oud huis renoveren?
De redenen om een oud huis te renoveren, verschillen per situatie. Dit zijn vijf veelvoorkomende redenen:
Veiligheid: oude huizen zijn doorgaans een stuk minder veilig dan moderne huizen. Kapotte bedrading, leidingen en constructies kunnen ernstige ongelukken veroorzaken.
Wooncomfort: bij veel oude huizen ontbreekt het aan goede verwarming, isolatie en ventilatie. Dit vermindert het wooncomfort.
Energiebesparing: een slechte isolatie leidt tot hogere energiekosten. Daarom heeft een renovatie ook financiële voordelen.
Waardeverhoging: een gemoderniseerd huis is doorgaans een stuk meer waard dan een verouderde woning. Bovendien zorgt de combinatie van historische waarde en modern wooncomfort voor extra waardeverhoging.
Gezondheid: ook de gezondheidsvoordelen maken een huisrenovatie aantrekkelijk. De verbeterde ventilatie voorkomt schimmels.

5 uitdagingen bij de renovatie van een oud huis
De renovatie van een oud huis gaat niet zonder slag of stoot. Dit zijn vijf veelvoorkomende uitdagingen om rekening mee te houden.
Vergunningen
Bij veel renovaties - vooral grote projecten - is een vergunning vereist. Voor de leek is het behoorlijk lastig om de juiste vergunning te vinden en aan te vragen. Het kost niet alleen veel tijd, maar brengt ook extra kosten met zich mee.
Oplossing
Er zijn twee oplossingen voor deze uitdaging. Ten eerste kun je ervoor kiezen om zelf een vergunning aan te vragen. Het is dan wel belangrijk om hier ruim op tijd mee te beginnen. Houd rekening met veel uitzoekwerk en wachttijden. De tweede oplossing is het inschakelen van een bouwexpert. Hij of zij weet precies welke vergunning in jouw situatie nodig is en hoe je deze aanvraagt. Het bespaart je veel tijd en gedoe.
Slechte fundering
Een andere veelvoorkomende uitdaging is een slechte fundering. De bouwtechnieken die vroeger werden gebruikt, zijn veel minder sterk dan die van nu. Daarom is het risico op een slechte fundering groter. De slijtage en verzakkingen die door de jaren heen plaatsvinden, maken het risico op problemen alleen maar groter.
Oplossing
De oplossing is een grondige inspectie van de huidige staat van de fundering. Soms is alles nog steeds in goede conditie. Je kunt dan direct starten met renoveren. Is de fundering verzwakt of versleten? Dan is het in veel gevallen verstandig om deze eerst te versterken. Werk bijvoorbeeld met extra palen, funderingsbalken of vloerverankering. Hiermee maak je je oude huis toekomstbestendig.
Schimmels
Helaas komen we ook regelmatig schimmels tegen in oude huizen. Ze worden veroorzaakt door een hoge luchtvochtigheid. Dit is het gevolg van de slechte ventilatie in oude huizen.
Oplossing
Het oplossen van schimmels begint met het aanpakken van de oorzaak. Bij oude huizen is dit meestal de ventilatie. Door moderne ventilatiesystemen te plaatsen, daalt de luchtvochtigheid. Dit verkleint de kans op schimmelvorming. Om de ergste schimmels snel te verwijderen, kun je een anti-schimmel middel gebruiken.
Asbest
Een andere uitdaging van oude huizen is asbest. Afhankelijk van het bouwjaar, is er een behoorlijk risico op het gebruik van deze giftige stof. Deze uitdaging mag je niet zelf oplossen.
Oplossing
Het is wettelijk verplicht om asbest professioneel te laten verwijderen. Ga dus niet zelf aan de slag en helemaal niet zonder bescherming. Het brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Een professioneel bedrijf lost het probleem relatief snel op.
Lekkages
De verouderde waterleidingen maken het risico op lekkages een stuk groter bij oude huizen. Wanneer je dit niet op tijd ontdekt, kan het veel schade veroorzaken.
Oplossing
Je voorkomt lekkages door de waterleidingen van tevoren goed te controleren. Daarnaast helpt het om tijdens de renovatie zorgvuldig te werken. Ontstaat er toch een lekkage? Dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te dichten. Gebruik bijvoorbeeld waterdichte tape als tijdelijke oplossing. Verder is het verstandig om de hoofdkraan zo spoedig mogelijk dicht te draaien. Dit kun je ook al voor de renovatie doen.
Hoe financier je een renovatie?
Het is duidelijk dat de renovatie van een oud huis de nodige uitdagingen en kosten met zich meebrengt. Aangezien de meeste mensen een beperkt budget hebben, is het slim om een financieel plan te maken. Dit zijn drie tips om je renovatie te financieren.
1. Subsidie aanvragen
Controleer of je in aanmerking komt voor een subsidie. Dit kan een geldbedrag zijn, maar ook een verlaging van het btw-tarief. Het is een kleine moeite om dit aan te vragen.
2. Hypotheek verhogen
Een andere tip die we je graag meegeven, is het verhogen van je hypotheek. De rente hiervan is doorgaans een stuk lager dan bij standaard leningen. Om de hypotheekverhoging te ontvangen, moet je wel overwaarde op je woning hebben.
3. Energiebespaarlening
Er bestaat ook een speciale energiebespaarlening. Dit is ideaal voor een huisrenovatie. Om verduurzaming te belonen, is de rente relatief laag.
Mastenbroek; dé partner voor jouw renovatie
Zoek je hulp bij de renovatie van je oude huis? De ervaren bouwexperts van Mastenbroek helpen graag. We kunnen advies geven, problemen oplossen of gewoon de hele renovatie voor je uit handen nemen. Neem gerust contact met ons op. Samen maken we jouw project een succes!
Comentarios